Mészfestés technikája! - Titkok az oltott mészről!

Nyomtatás

Őseink hagyományai követendő példaként szolgálhatnak a XXI. századi emberek számára is. Az oltott mész kedvező árú, környezetbarát, gazdaságos, sokoldalúan felhasználható alapanyag. Kedvező tulajdonságainak köszönhetően itthon is előszeretettel alkalmazzák.

A mész Magyarországon a XIX. században terjedt el. A szenzációs "találmány" egyből begyűrűzött a köztudatba és kíváncsi emberek tömkelege igyekezett felfedezni az oltott mész legkülönbözőbb tulajdonságait.

Férfiak, nők és a legkülönfélébb társadalmi rétegekből származó emberek használták és szerették meg ezt a csodás kis anyagot, amely a mindennapok szerves részévé nőtte ki magát. Rengeteg néprajzi feljegyzés származik a kezdeti időkből...

Tudtad például, hogy régen az asszonyok feladatai közé tartozott például a meszelés is? Évente néhány alkalommal - főleg nagyobb ünnepek előtt - ecsetet ragadtak és tetőtől talpig kimeszelték a házat, hogy az ünnepek előtt érkező vendégsereget tiszta otthonnal, frissen meszelt házban várják.

A fenti példa is rendkívül jól alátámasztja, hogy a mészfestés egy bevált, sokak által sikeresen alkalmazott ősi módszer. Pozitív tulajdonságai közé sorolható, hogy könnyen és gyorsan dekoratív eredményt lehet vele elérni, illetve egyszerű és gyors festési folyamatot tesz lehetővé. 

Oltott mész használatának előnyei:

Tisztasági/fertőtlenítő festés esetén te melyik opciót hívod segítségül az oltott meszet vagy a diszperziós falfestéket?

Mint említettük, az oltott mész használata nem igényel különösebb szaktudást, így házilag történő meszelés során is sokan alkalmazzák. Felhasználásának otthoni lépéseit most blogbejegyzésünkben összeszedtük, hogy megkönnyítsük a laikusabb oltott mész felhasználók számára is a biztonságos, otthoni használatot.

1. lépés: Oltott mész kikeverése (mészhidrát + víz)! A pontos arányokról és egyéb "kulisszatitkokról" már tudásanyagot is készítettünk! Letöltéséhez kattints IDE!

2. lépés: Oltott mész "csomótlanítása", azaz átszűrése. A szép végeredmény érdekében fontos, hogy a kikevert anyag csomómentes, homogén anyag legyen!

3. lépés: Felület/fal portalanítása!

4. lépés: Kültéri használat esetén érdemes a "művelethez" kevésbé meleg időt választani, az oltott mész ugyanis rendkívül gyorsan szárad.

5. lépés: Meszelés során az oltott meszet ajánlatos mindig több rétegben felvinni a szép fedés érdekében (legalább 3-4 réteg javasolt)! Fontos, hogy a soron következő rétegeket az előző rétegre MERŐLEGESEN vigyük fel!

+ 1 tipp: A szép végeredmény érdekében az oltott mész felviteléhez KORONGECSETET javasolunk!

 

Tudásanyag elsajátítva? Akkor már csak egyetlen pont maradt hátra: jöhet a megvalósítás! Oltott mész vásárlás esetén pedig forduljon hozzánk bizalommal a tippjeinken túl ugyanis szakszerű kiszolgálást is kínálunk Bócsán a III. körzet 32. szám alatt!